Rabo wil een verrassende naam als nieuwe topman en goed nieuws voor het economisch herstel in de eurozone. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1. Rabobank verrast met de keuze van de 48-jarige Wiebe Draijer als nieuwe bestuursvoorzitter. Draijer, de huidige voorzitter van de SER, zal de in ongenade gevallen Piet Moerland opvolgen zodra De Nederlandsche Bank (DNB) akkoord is. Draijer is een werktuigbouwkundige die als consultant heeft gewerkt bij McKinsey en nog nooit een grote onderneming, laat staan een bank, heeft geleid. E’n van Draijers taken zal zijn om de verstandhouding tussen het hoofdkantoor en de lokale banken te verbeteren. Daarnaast staat de winstgevendheid van de bank onder druk, onder meer vanwege de vele slechte vastgoedkredieten.
2. Zeer goed nieuws voor het economisch herstel in de eurozone. De inkoopmanagersindex voor de Franse industrie en dienstensector wijst deze maand voor het eerst sinds oktober 2013 weer op groei. De index schoot omhoog van 47,9 in februari naar 51,6 deze maand. De markt had verwacht dat de index nog onder de 50 zou blijven, het breakeven niveau waarbij sprake is van noch groei, noch krimp. President François Hollande kan het goede nieuws wel gebruiken na de nederlaag van zijn Socialistische Partij afgelopen weekend bij de gemeenteraadsverkiezingen.
3. De inkoopmanagersindex voor de eurozone als geheel zakte daarentegen marginaal naar 53,2 van 53,3. Dat kwam omdat Duitsland wat minder hard groeide, wat ietwat sterkere groei in de periferie teniet deed. De eurozone-index wijst er op dat het economisch herstel op stoom aan het komen is.
4. De Chinese economie is volgens een inkoopmanagersindex voor de industrie verder aan het afkoelen. De index zakte deze maand naar 48,1 van 48,5 in februari. Aziatische beurzen reageerden er echter nauwelijks op en sloten zelfs hoger.
5. De wereld moet er niet op rekenen dat China zijn economie weer een stevige overdosis aan fiscale stimulering zal geven, zoals in 2008 en 2009 het geval was. Persbureau Bloomberg meldt dat minister van Financiën Lou Jiwei afgelopen weekend heeft gezegd dat door de stimulering de Chinese economie snel verhitte en dat de regering zich dit jaar vooral zal richten op de "kwaliteit" van de groei. Wat minister Lou eigenlijk zegt, is dat Peking hoogstens een beetje tegengas zal geven als economische hervormingen de economische groei te zwaar onder druk zetten.
6. Vice-president van de Europese Centrale Bank (ECB), Vitor Constancio heeft afgelopen weekend gezegd dat de onderbezetting in de economie van de eurozone pas eind 2016 of 2017 zal zijn weggewerkt. Dat is een erg belangrijke uitspraak. De ECB heeft namelijk beloofd de rente voor geruime tijd laag te houden of verder te verlagen, daarbij rekening houdend met de behoorlijk grote mate van onderbezetting in de economie, naast de veel te lage inflatie en zwakke groei. De ECB zal echter zodra het meer zekerheid heeft over het economisch herstel en en hogere inflatie, de rentebelofte gaan afzwakken en uiteindelijk de rente voorzichtig verhogen. En de ECB gaat hiermee waarschijnlijk niet wachten totdat de onderbezetting volledig is weggewerkt.
7. Telecomreuzen van buiten Europa zullen waarschijnlijk geen overnames in Europa doen, omdat ze het al druk genoeg hebben op hun thuismarkt. Dat heeft Orange CEO Stéphane Richard gezegd tegen de Franse krant Les Echos. Richard zinspeelde verder op een samengaan van het Franse Orange met Deutsche Telekom. Voorwaarde daarvoor is dat Deutsche Telekom zich terugtrekt uit de Amerikaanse markt door T-Mobile US te verkopen, aldus Richard, die alleen een fusie wil als Orange en Deutsche Telekom aan elkaar gewaagd zijn.
8. En de overnamestrijd rond de Franse mobiele provider SFR gaat door. Het conglomeraat Bouygues wil dat Vivendi, de eigenaar van SFR, per direct de overnamegesprekken met het rivaliserende Numericable afbreekt. Zowel Bouygues als Numericable azen op een overname van SFR, waardoor het aantal spelers op de Franse mobiele markt zou dalen van vier naar drie. Vivendi geeft de voorkeur aan het bod van Numericable, maar Bouygues geniet de steun van de Franse staat in de overnamestrijd.
9. Europese beurzen zijn vanochtend licht lager gestart en lijken zich weinig aan te trekken van de meevallende macrocijfers uit de eurozone. Beurzen maken daarmee een pas op de plaats nadat de breed samengestelde Europese Stoxx 600 vorige week bijna 2 procent won op weekbasis ondanks een Fed die aangaf het monetaire beleid sneller te willen gaan normaliseren en de crisis in Oekraïne die maar blijft doorsudderen.
10. De beursagenda is vandaag erg licht en bevat weinig boeiends. Het wordt vooral kijken naar de wereldleiders die nu in Den Haag zijn vanwege de nucleaire top.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl